Schutters-decor Een bezoek aan het multifunctionele Sjöttershoes brengt u in schutterssfeer. De hele aankleding van dit deel van het gebouw ademt ‘schutterij’. Het koor is aangekleed met tentbanen en een heuse schietboom, terwijl op de wanden schutters uit vervlogen eeuwen te zien zijn.
Hoensbroek
In 1976 werd in museum Kasteel Hoensbroek het Limburgs Schutterij Museum (LSM) gevestigd. Het werd dat jaar door gouverneur mr. dr. Charles van Rooy geopend. Aan de opening was een periode van meer dan drie jaar collectioneren en beschrijven van schuttersschatten vooraf gegaan. Drs. Jean Walraven had hierin het voortouw genomen. STRAMPROY In 1989 vond de opening van het LSM plaats in schuttersdorp Stramproy.
Na enige strubbelingen in Hoensbroek had de Stichting Steun aan het Schutters- en Gildewezen (SAS), waar het museum onder viel, besloten tot een verhuizing. Een brand in het sociaal-cultureel complex – niet het museum – deed de gemeente Stramproy in 1995 besluiten het complex te slopen, waardoor het museum zijn onderkomen verloor.
Steyl
In 1999 was er een tijdelijke expositie ‘Koning, Keizer, Bieleman’ in het koetshuis van de Botanische Tuin Jochemhof te Steyl. Het was een opstapje naar een definitieve vestiging in die plaats. Harry Thissen had de Garde Tegeliers en de voormalige gemeente Tegelen weten te bewegen de vestiging van het museum in Steyl mogelijk te maken. Hiertoe werd een afzonderlijke stichting opgericht.
De opening van het museum vond plaats op 25 augustus 2001. Het LSM werd gevestigd in het voormalig kloostergebouw Oud Sankt Gregor. Hier vond op 10 april 2008 de verwoestende brand plaats die een einde maakte aan het museum op die locatie. Op 10 april 2016 werd het nieuwe Limburgs Schutterij Museum geopend in het voormalige kerkgebouw te Steyl. Deze aan de eredienst onttrokken parochiekerk van Steyl was toegewijd aan Sint-Rochus.
Meer dan alleen museum
Het nieuw ingerichte kerkgebouw is meer dan alleen maar een museum. Zo kunnen er o.a. vergaderingen of repetities plaatsvinden. Voor (bedrijfs)presentaties zijn ruimtes in te delen al naar gelang het aantal personen. Zelfs voor evenementen zijn deze geschikt. Op Sjöttershoés is een indruk te zien van mogelijke indelingen. Benieuwd? Bel ons voor een afspraak, zien is geloven!
Het Limburgs Schutterij Museum biedt de kans om te grasduinen in de schuttershistorie en -tradities. Er is veel te zien: uniformen naar militaire snit of 17e-eeuwse gildetenues. Er wapperen vele fraaie vaandels. Dat ook kunstenaars zich door de schutterswereld hebben laten inspireren, blijkt uit enkele grote schilderijen, zoals van de twee Neerse schutterijen of van mansgrote portretten van Valkenburgse schutters.
Bekijk ook het winnaarshoekje van OLS-organisator Schutterij Sin Willibrordus Meijel. De nieuwste aanwinst is een replica van het koningszilver van de Europese schutterskoning Leo Niessen uit Linne als 3d-print. Het toont de papegaai als koningsvogel waarmee in de 14e eeuw het koningsvogelschieten van start ging.
Het museum is gehuisvest in de voormalige parochiekerk van Steyl en toont in de expositie ook het oude altaar en de heiligenbeelden van Sebastianus en Rochus uit deze kerk. Voor wie zich in een seizoen zonder schuttersfeesten toch even aan het schutters- en gildewezen wil laven, daarvoor biedt het Schutterijmuseum een alternatief. Er is voldoende ruimte: in het horecadeel bij het museum kunnen ruim honderd mensen op veilige afstand vertoeven. Het Limburgs Schutterij Museum heet u welkom!
Openingstijden
Woensdag vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur
Controleer alvorens uw bezoek altijd de actuele openingstijden op de officiële website van de aanbieder
Algemene informatie
Laatste nieuws