14 Aanbevolen bezienswaardigheden in Leiden
In Leiden is altijd wat te doen. Niet alleen kun je er heerlijk winkelen, lekker eten in één van de vele restaurantjes of wandelen langs de singels en grachten… óók op cultureel en historisch gebied zijn er verschillende bezienswaardigheden, die een dagje Leiden zeker de moeite waard maken.
De Burcht
De monumentale Burcht staat centraal in de roemrijke geschiedenis van Leiden. De Burcht is gebouwd als toevluchtsoord bij dreigend gevaar en is vooral bekend geworden door de 80-jarige Oorlog. Na het doorsteken van de dijken, waardoor de Spanjaarden werden verjaagd, voeren Willem van Oranje en de Watergeuzen hier Leiden binnen. De Burcht dateert uit de 10e eeuw en bestaat na enkele aanpassingen sinds 1275 in zijn huidige vorm.
Foto afkomstig van: Wikimedia
Pieterskerk
Op een steenworp afstand van de Burcht bevindt zich De prachtige Pieterskerk. Dit is een zogenaamde laatgotische kerk en hij is gebouwd in de periode van 1390 – 1570. Aanschouw de gigantische zuilen, bewonder de metershoge glas in lood ramen en geniet van de middeleeuwse rust en stilte. Een bezoek aan de Pieterskerk is absoluut de moeite waard. Sinds 1975 is de kerk niet meer in functie; wél worden er regelmatig klassieke en culturele evenementen georganiseerd.
Foto afkomstig van: Wikimedia
Rondvaart door Leiden
Leiden is een echte waterstad en heeft in totaal maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels. Deze lopen langs de mooiste plekjes van Leiden. Het is dus zeker de moeite waard om een Rondvaart door Leiden te maken. Zo kom je o.a. langs de Hortus, het Rijksmuseum, gezellige terrasjes en nog veel meer mooie bezienswaardigheden.
Bekijk ook:
Foto afkomstig van: Wikimedia
Van der Werfpark
Nabij de Pieterskerk en de Burcht bevindt zich het Van der Werfpark. Dit park is vernoemd naar Pieter Adriaanszoon Van der Werff; de burgemeester die tijdens het beleg van Leiden de bevolking zijn arm als maaltijd aanbod. Midden in het park staat zijn standbeeld, met in het voetstuk het verhaal van Leidens Ontzet. Aan de rand van het park bevindt zich een theehuis met terras, met een fantastisch uitzicht over het park, het water en het Academiegebouw; het oudste gebouw én het hart van de Universiteit van Leiden.
Musea
Ook op historisch en cultureel gebied is er in Leiden méér dan genoeg te doen. De vijf grootste en meest bekende musea in Leiden zijn Museum Boerhaave, Museum van Oudheden, Volkenkunde, Naturalis en Corpus. Met een bezoek aan deze musea reis je door de geschiedenis, reis je over de hele wereld… en reis je zelfs door het menselijk lichaam.
Bekijk ook:
© Naturalis, Museum van Oudheden en Rijksmuseum Boerhaave
Molenmuseum de Valk
Molenmuseum De Valk in Leiden, een stellingmolen uit 1743, biedt een uniek kijkje in de werking en geschiedenis van Nederlandse windmolens. Bezoekers kunnen de molen in actie zien, historische molenonderdelen en gereedschappen bewonderen, en leren hoe graan tot meel wordt gemalen. Vanaf de zevende verdieping heb je bovendien een prachtig uitzicht over de stad. Een bezoek aan De Valk combineert techniek, geschiedenis en cultuur in één fascinerende ervaring.
De Sterrewacht
De sterrewacht is in 1633 gebouwd als Observatorium bij de Leidse Universiteit en is hiermee het oudste Observatorium ter wereld! Overigens is de Universiteit van Leiden dan weer de oudste universiteit van Nederland. Het huidige gebouw dateert uit 1861 en is recent gerenoveerd en teruggebracht in de staat van 1924. De Sterrewacht is geopend op woensdag, zaterdag en zondag en daarbij vinden er regelmatig extra activiteiten plaats.
Foto afkomstig van: Wikimedia
Hortus Botanicus
Ook de Hortus van Leiden heeft een leeftijdsrecord op haar naam staan: het is namelijk de oudste botanische tuin van Nederland. De eerste beplanting van de Hortus Botanicus dateert uit 1594. Hiervan is in 2009 een reconstructie aangelegd. In de Hortus tref je planten en tuinen aan van over de hele wereld, waardoor je van de ene verbazing in de andere valt. Eén van de meest bekende bezienswaardigheden is de bekende penisplant, die zijn naam ontleent aan zijn vorm.
Molen de Put
Molen De Put in Leiden is een historische houtzaagmolen, oorspronkelijk gebouwd in 1619 en herbouwd in 1987. Gelegen aan de Oude Rijn, biedt deze molen een fascinerend inzicht in traditionele zaagtechnieken en de rijke molengeschiedenis van Nederland. Bezoekers kunnen de werking van de molen bewonderen en genieten van het mooie uitzicht over de omgeving. Molen De Put is een unieke attractie die het industriële erfgoed van Leiden levend houdt.
Hofjes
Verspreid over het hele centrum in de stad vind je in Leiden in totaal 35 verschillende rustieke hofjes, waar je jezelf van het ene op het andere moment in een compleet andere wereld waant. De oudste hofjes stammen uit de 15e eeuw en zijn overblijfselen van de sociale zorg in de Middeleeuwen. Om er te kunnen wonen, moest je arm zijn. De huisjes waren dan ook klein en er waren geen eigen sanitaire voorzieningen. Weetje: in een hofje staan tenminste 12 huizen, als verwijzing naar de 12 apostelen van Jezus.
Foto afkomstig van: Wikimedia
Rembrandt
De eerste bekende Leidenaar was de schilder Rembrandt van Rijn. Hij is in 1606 (of 1607, dat weet men niet precies), geboren in een woning aan de Weddesteeg in Leiden. Het originele huis bestaat helaas niet meer. Wél vind je daar een standbeeld en een gevelplaat ter nagedachtenis aan misschien wel de meest bekende schilder ooit. Mocht je in het centrum van Leiden zijn, loop dan zeker even langs.
Hooglandse Kerk
De Hooglandse Kerk, gelegen in het historische hart van Leiden, is een indrukwekkend voorbeeld van laatgotische architectuur. Deze monumentale kerk, gewijd aan Sint Pancras, werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en heeft sindsdien talloze veranderingen en restauraties ondergaan. Het interieur is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met hoge gewelven, sierlijke glas-in-loodramen en een prachtig orgel.
De Lakenhal
In de 16e eeuw was Leiden wereldberoemd om haar lakens van uitmuntende kwaliteit. De Leidse lakenindustrie was de beste en de grootste van Europa en verschafte werk aan duizenden vrouwen en kinderen. De Leidse Lakenhal vormde destijds het hart van de lakenindustrie, doch vandaag de dag fungeert het als het “Leids Stedelijk Museum” en kun je er werken bewonderen van oude en nieuwe Leidse Meesters, zoals Rembrandt van Rijn en Jan Steen. Ook wordt in de Lakenhal in vogelvlucht de geschiedenis van de stad verteld.
© Marc de Haan en Modern Masters
Bekijk de leukste en mooiste plekjes van Leiden in onderstaande video:
De Waag
De Waag in Leiden is een historisch gebouw dat ooit diende als weegplaats voor handelsgoederen. Gebouwd in de 17e eeuw, is dit prachtige pand een voorbeeld van de Hollandse Renaissance-architectuur. Tegenwoordig doet De Waag dienst als een levendige evenementenlocatie en rrestaurant, waar je kunt genieten van culturele evenementen, markten en tentoonstellingen. Ook kan je er heerlijk lunchen en dineren. Met zijn rijke geschiedenis en centrale ligging is De Waag een icoon van Leiden, waar verleden en heden naadloos samenkomen.