Bewonder nu de enige Triceratops-kudde ter wereld bij Naturalis

Naturalis Biodiversity Center presenteert als enige museum ter wereld een indrukwekkende kudde van vijf triceratopsen. Deze unieke vondst, waar experts van Naturalis meer dan elf jaar aan hebben gewerkt, is vanaf nu te bewonderen.


Bewonder de vijf Triceratopsen in Naturalis


De tentoonstelling "Triceratops: de kudde" werd op donderdag 17 oktober feestelijk geopend door Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je kunt de kudde tot en met 31 augustus 2025 bewonderen in Leiden, waarna de dino’s op wereldtournee gaan. Uiteindelijk krijgen ze een vaste plek in het museum, waar ze een blijvende trekpleister zullen vormen.


Wat is een Triceratops?

De Triceratops, oftewel "driehoorngezicht," is een van de bekendste dinosauriërs. Met drie indrukwekkende hoorns, een opvallende kam en een lengte van meer dan 8 meter, was hij een echte reus onder de planteneters.


Hij woog maar liefst 5.500 kilo, meer dan drie keer zoveel als een neushoorn. Ondanks zijn imposante uiterlijk was hij vreedzaam, maar moest hij wel oppassen voor zijn grootste vijand, de Tyrannosaurus rex. Aan het einde van het Krijt-tijdperk, zo’n 67 miljoen jaar geleden, sierde de Triceratops de vlaktes van West-Noord-Amerika.



Opgravingen

In de afgelopen 11 jaar heeft Naturalis maar liefst zes Triceratops-skeletten opgegraven. Onderzoekers, preparateurs, paleontologiestudenten en vrijwilligers werkten samen in zes veldseizoenen om meer dan 1.200 botten en botfragmenten bloot te leggen in Wyoming, Verenigde Staten.


Elf jaar zijn onderzoekers bezig geweest om de botten op te gravenHier zie je hoe botten van de Triceratops worden geprepareerd


Vijf van deze skeletten zijn samen gevonden, en onderzoek bevestigt dat het om een kudde gaat. Het zesde skelet, dat al in de Dinotijd-zaal van Naturalis te zien is, hoorde niet bij deze kudde, aangezien het in een gesteentelaag enkele meters hoger werd aangetroffen.


Ontmoet de kudde zelf!

Bij Naturalis in Leiden maak je kennis met een unieke kudde van vijf triceratopsen, de iconische planteneters met hun grote kraag en drie hoorns. Verken hun wereld terwijl je de indrukwekkende skeletten bewondert en deelneemt aan interactieve spelletjes.


Sta oog in oog met een jonge Triceratops


Ontdek hoeveel voedsel een triceratops per dag at, hoe hun scheten klonken (en roken!), en hoeveel tanden ze in hun leven verwisselden. Kruip in een triceratops-ei om te zien hoe een baby-dino groeide en weersta samen met je kudde de aanval van de grootste vijand: T. rex!




Reacties op "Bewonder nu de enige Triceratops-kudde ter wereld bij Naturalis"

Er zijn helaas nog geen reacties. Graag horen wij of je dit artikel waardeert of dat je nog vragen hebt? Geef vooral je mening

 

Schrijf een reactie

Uw emailadres blijft verborgen

 

 

Anti Spam code

Type onderstaande code over in het veld eronder om aan te tonen dat u geen spam bent.