Op zondagmorgen schrok ik wakker van de wekker. Het was nog erg vroeg en donker buiten. Ondanks dat het weekend was moest ik vroeg op want er was iets belangrijks. Na jaren van verbouwen is Naturalis weer geopend en ik mocht op zondagochtend voordat het museum open ging rondlopen door het zo goed als lege museum. Ik had er zin in en het zou een bijzondere ervaring worden…
Eerst ontbijten
Je eerste maaltijd van de dag is een belangrijke, het ontbijt. Alleen vandaag hoefde ik niet mijn eigen ontbijt te maken. Bij Naturalis werden we verwelkomt met een gezellig en smakelijk ontbijt. Zo konden we gelijk het nieuwe restaurant eens goed bekijken. Het is niet dat je hier zal komen voor een uitgebreid diner het is slechts het restaurant van een museum. Maar toch wil je hier even lekker kunnen bijpraten over alles wat je gezien hebt. En daar is het zeker uitermate geschikt voor. Het restaurant is erg ruim en biedt voldoende zitplaatsen. Dankzij het lopend buffet systeem ben je snel klaar. Bovendien biedt het restaurant wat verrassende en unieke lekkernijen.
Overigens is dit niet je enigste optie om wat te eten of drinken want in het museum zijn nog twee snack plekken te vinden. Op de derde verdieping is een kleine koffiehoek en helemaal bovenin het museum zit ook nog een restaurantje met een buitenterras wat prachtig uitzicht biedt over de stad Leiden. Hiervandaan zie je ook nog stukken van het oude museum zitten wat voor de echte Naturalis fan erg leuk is.
Het gebouw
Ik ben geen architect en deze website heeft dat ook niet als onderwerp. Echter kan iedereen die Naturalis binnenloopt wel zien dat je een bijzonder gebouw binnen gaat. De muren zijn van prachtig natuursteen, de ramen zijn niet saai vierkant maar hebben mooie rondingen en de trappen geven je een mooi uitzicht in het museum. Elk detail klopt en is prachtig afgewerkt.
Tentoonstellingen
Het ontbijt was klaar op naar het museum. Na de eerste trap beklommen te hebben kwamen we bij de eerste tentoonstelling genaamd “Leven”.
Leven
We openen de deur, lopen een donkere ruimte in met weinig te zien, we lopen verder en horen zee geluiden en dan komen de eerste opgezette dieren in beeld. We zijn onder water en bevinden ons tussen een enorme verzameling aan opgezette water dieren. Ondertussen brengen zee geluiden en videoschermen met een grote school vissen een heuse onderwater sfeer.
Met een duidelijke looproute slalom je weg door prachtige dieren opgesteld op een wijze alsof ze nog leven. De route brengt ons omhoog en we stijgen boven het “water” uit om daar het leven boven water te bewonderen. Hier zien we onder andere een enorme olifant, giraffe, tijgers, insecten en ook trouwe huisdieren.
De aarde
Toen we de zaal verlieten bleken we in ene een verdieping hoger te zijn. Daar stond de volgende tentoonstelling op ons te wachten “De aarde”. Hier maak je kennis met de enorme kracht van de aarde zoals bijvoorbeeld aardbevingen. De zaal is niet heel groot maar toch heel sfeervol ingericht. Met een aantal leuke interactieve spelletjes is ook hier weer genoeg te beleven.
Dinotijd
Eén van mijn persoonlijk favorieten is de tentoonstelling Dinotijd. Die meeste dino’s in deze zaal ken je misschien al van het oude Naturalis maar toch zal je beleving heel anders zijn. Voor een prachtig doek volledig in sfeer van de betreffende dino staan de gigantische botten zoals ze vroeger geleefd hebben. Op het doek zie je bewegende dino’s die het nog levendiger maken.
Aan het einde van de zaal kom je bij een spannend rood verlichte gang. Bij elke stap die je zet komt er een voetstap van een enorme dino op de grond. Het zal toch niet… Ja hoor een T-rex, snel doorlopen! En dan komt hij in beeld, de enorme indrukwekkende tyrannosaurus Trix. Voor de mensen die hem al gezien hebben is er misschien niet heel veel nieuws te beleven. Voor alle andere mensen… waar wacht je nog op?!
De ijstijd
Nog onder de indruk van de Dino tijd lopen we verder en komen we aan bij de Ijstijd. Hier staat een enorme maquette van een stuk natuur in de ijstijd. Boven de maquette hangen zelfs wolken en er staan een aantal enorme indrukwekkende dieren uit de ijstijd.
Rondom de maquette staan verrekijkers, bekend van die toeristische plekken. Je gooit er een euro in en je mag even kijken. Nou, niet bij Naturalis. Kijken is gratis en je krijgt niet te zien en horen wat je in eerste instantie waarschijnlijk zou verwachten…
De vroege mens
Bij de tentoonstelling “de vroege mens” is een podium waar je lekker kunt zitten om een interessante en leerzame film te kijken over de vroege mens. Wanneer je doorloopt in deze ruimte kun je ook zelf een mens van vroeger bekijken. Wat waarschijnlijk voor veel reacties en gegiechel zal zorgen bij de jongere onder ons.
De verleiding
Wat is dit nu, een circus… Nee dit is de tentoonstelling de verleiding. Ook dit is weer een prachtig vormgegeven zaal met aan details geen gebrek. Bij deze tentoonstelling leer je de verschillende manieren die de natuur gebruikt om elkander te verleiden. Zo gebruiken sommige dieren dans, geur of looks om het andere geslacht te verleiden. Durf jij te ruiken aan de geuren die de natuur gebruikt als verleiding? Of nog leuker lukt het jou de verschillende dansjes na te doen die sommige dieren gebruiken? Ps. Blijf wel even het eindresultaat van je dansje afkijken voor het resultaat!
Achter het gordijn van een soort paskamertje zit een verborgen deur. Wanneer je deze doorgaat kom je in een ruimte waar je alles leert over wat er allemaal gebeurt na de verleiding. Weet jij bijvoorbeeld welk dier het grootste geslachtsorgaan heeft?
De dood
We waren al een hele tijd zoet in het museum dus de eerste bezoekers kwamen ook binnen. Helemaal bovenin het museum hadden wij nog niet half door hoe druk het beneden al was. Op de één na hoogste verdieping kwamen we alweer bij de laatste tentoonstelling, de dood. Nog niet binnengekomen zagen we direct een prachtige gorilla die als ware in een spiegel zijn eigen dood in de ogen kijkt. Heel mooi, indrukwekkend en confronterend.
Confronterend, dat was de hele tentoonstelling maar wel op een mooie manier. Je hoort niet elke dag dat je dagelijks beetje voor beetje sterft. Je ziet niet elke dag hoe een dood dier weer opgenomen wordt door de natuur en uiteindelijk als wat dan ook weer ter wereld komt. Heb je zelf een belangrijk iemand verloren geeft Naturalis jouw de mogelijkheid een lampje voor deze persoon te ontsteken.
De tentoonstelling de dood was voor mij het topstuk van het museum. Alleen dit al was voor ons genoeg reden geweest om het museum opnieuw te bezoeken. Een prachtige afsluiter van ons bijzondere bezoek aan het Naturalis, dachten we…
LiveScience
We waren helemaal boven geweest, hebben al hoeken en gaten onderweg bekeken dus we hebben alles gezien toch? Toch niet. We hadden helemaal nog niet op de begane grond gekeken. Hier vind je onder andere nog de LiveScience zaal. Buiten de vele opgezette dieren zie je hier ook live wetenschappers aan het werk. Zo zagen wij iemand allerlei data van dieren digitaliseren. En boven waren twee man bezig heuse botten na te maken van klei. Je kunt deze wetenschappers gewoon aanspreken als je een vraag hebt.
Conclusie
Nu hebben we echt alles gezien. Nog even afsluiten in het restaurant met lekkere koffie en een stukje appeltaart om ons bezoek na te bespreken. In een leeg museum hebben wij ruim drie uur rondgelopen dus in een vol museum zul je nog langer zoet zijn. Zowel het gebouw als de tentoonstellingen zijn allemaal prachtig. Naturalis is iets minder een museum geworden en meer een beleving. Heb jij het oude Naturalis al eens bezocht dan is het vernieuwde museum zeker aan te raden. Heb jij Naturalis nog nooit bezocht dan moet je helemaal snel langskomen voor een bezoek.
- Alles wat je moet weten over Naturalis
- Meer dan 50 foto's in het foto album
- De 20 leukste musea in Leiden