Review: Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
Het Nederlands Openluchtmuseum neemt je mee terug in de geschiedenis van Nederland van de afgelopen eeuwen. Wij ondergingen deze tijdreis om het museum nader te ontdekken en vertellen jou wat je kunt verwachten.
Eerste indruk
Bij binnenkomst in het Openluchtmuseum wordt direct je eerste indruk bepaald, wauw. Je ziet de eerste oude huisjes staan, de tram rijden, een groot plein met daaraan prachtige grote herenhuizen. Gelijk besef je dat het park groot is, erg groot. Door de grootsheid van het park en het ontbreken van een duidelijke looproute is het twijfelachtig welke kant je nu het beste op kan gaan.
Video: Ontdek het Nederlands Openluchtmuseum
Activiteiten
Bij diverse huisjes en fabrieken zijn activiteiten te doen. Let wel dat voor een aantal van deze activiteiten extra kosten worden gerekend en dat je daar niet kunt pinnen. Een pinautomaat hadden ze tenslotte in die tijd nog niet.
Bekijk ook:
Zo kun je bijvoorbeeld bij de touwslager je eigen springtouw maken, bij de wasfabriek helpen met wassen, je eigen lekkernijen maken, boogschieten en nog veel meer. Ook zijn er tentoonstellingen waar je kunt zien hoe ze papier maken of hoe er gekookt wordt op een ouderwets kookstel. Alle bewoners van de huizen of werknemers van de fabriek vertellen je graag meer over wat er gebeurt.
Video: Springtouwen met je zelfgemaakte springtouw
Voor kinderen
Er wordt in het Openluchtmuseum zeker aan de kinderen gedacht, bijvoorbeeld met de hierboven besproken activiteiten. Maar er is meer. Zo is er een speeltuintje met glijbaan en klimattributen, een pleintje waar de kleintjes kunnen fietsen en skelteren, een doolhof, het kindererf en een tramrit. Hoe leuk is het om aan je kinderen of kleinkinderen te laten zien dat we vroeger geen smartphones hadden maar een draaischijftelefoon met een draadje eraan. Of dat we geen computer hadden om brieven te typen maar een typemachine. Genoeg te doen dus, toch als je alles wilt zien en doen is het een flinke wandeling en dit kan zeker voor jonge kinderen zwaar zijn.
Tramrit
In het Openluchtmuseum rijdt nog een echte ouderwetse tram rond. En niet gewoon een klein stukje als proefritje. Nee rondom het hele park met meerdere haltes waar mensen kunnen in- en uitstappen. Omdat het park groot is, is dit niet alleen erg leuk maar zelfs broodnodig.
Zitten, eten en drinken
Na een flink stuk lopen, spelen en ontdekken heb je natuurlijk behoefte om even te zitten, wat te eten en drinken. Het Openluchtmuseum biedt hiervoor meer dan genoeg mogelijkheden. Door het hele park door zijn voldoende bankjes maar ook zijn er leuke restaurantjes geheel in de oude stijl. Zo is er bijvoorbeeld een gezellige authentieke poffertjeskraam. In de prachtig kasteelboerderij vind je een restaurant. Aangrenzend aan de speeltuin zit herberg de Hanekamp waar je terecht kunt voor heerlijke pannenkoeken. En voor volwassenen is er een heus café voor een biertje uit eigen brouwerij en een lekker stukje kaas. Verder zijn er nog diverse kleine afhaalplekjes zoals een bakkerij, cafetaria en meerdere koffiekarren. Moet je hoognodig plassen? Ook dit is geen probleem, het park biedt voldoende mogelijkheden voor een toiletstop.
Delftse molen
Het park bestaat bijna alleen maar uit prachtige gebouwen. Van een armoedige caravan tot een grote luxe boerderij. Toch waren er wel een paar gebouwen die op ons het meeste indruk hebben gemaakt. Zoals een biertje proeven bij de bierbrouwerij, de kasteelboerderij, de prachtige molens, de poffertjeskraam, de carrousel en zoveel meer. Maar bovenal de Delftse molen.
"Door de kieren zie je de ongeveer 15 meter lagere begane grond"
De Delftse molen staat eenzaam aan een groot weiland enkel vergezeld door wat loeiende koeien. Op de heuvel kijkt de hoge molen uit over het park terwijl het haar wieken woest in het rond zwaait. Deze 27 meter hoge molen is open voor publiek en via steile spannende trapjes te beklimmen tot bijna in de top. Halverwege de molen kun je naar buiten, je staat op een houten vlondervloer. Door de kieren zie je de ongeveer 15 meter lagere begane grond. Op nog geen meter afstand slaan de wieken indrukwekkend en toch ook wel spannend voor je neus langs. Na deze verdieping kun je nog één etage hoger klimmen, hier zie je alle houten authentieke onderdelen van de molen van dichtbij aan het werk. Het uitzicht, het beklimmen, de wieken en het in werking zien van de houten mechaniek van de molen is erg indrukwekkend.
Video: Angstaanjagend hard sloegen de wieken voor ons langs
Conclusie
Het Nederlands Openluchtmuseum is indrukwekkend groot, het lijkt wel een dorp op zich. Helaas is het park maar tot 17:00 uur open, ook in het hoogseizoen. Hierdoor is het onmogelijk om alle gebouwen en activiteiten de aandacht te geven die ze verdienen. Door het ontbreken van een duidelijke looproute ben je soms wat zoekende en heb je mogelijk het gevoel dingen gemist te hebben. Vooral voor kinderen kan het een flinke tippel zijn.
Het park is netjes verzorgd en het personeel is erg vriendelijk. Voor kinderen vanaf een jaar of vijf tot aan volwassenen is meer dan voldoende te zien en doen. Wat ons betreft moet je het Nederlands Openluchtmuseum minimaal één keer in je leven bezocht hebben en eigenlijk vaker.